Eastwood Health & Care Centre

Winner of RIAS Award 2017, European Healthcare Design (under 25,000sqm) Award 2017, Health Facilities Scotland NHS Design Excellence 2016 and Paul Taylor Awards 2016

Benchmark design, delivering a step change in health and care provision

Highly sustainable design, achieving BREEAM Excellent and B+ EPC ratings

Flexible and efficient, delivering  ongoing value

Client: HubWest Scotland
Value: £12.2m

Award-winning

An award-winning, reference project for the Scottish Futures Trust, the Eastwood Health and Care Centre provides its local community with state of the art health and care facilities. It saw the introduction of a new concept for local health and care needs, integrating a number of health and social services in a single building.

Working closely with the client and wider design team, BakerHicks provided the civil and structural design for the project. Key services included:

  • Design of structural frame and drainage systems
  • Ground modelling and analysis 
  • Analysis and review of all proposed sites to inform site selection 
  • Provision of 3D structural BIM models

An innovative design, the structural zone of the building was kept to a minimum by the steel frame structure with floor beams designed to work compositely with concrete slabs. This enabled the services to be distributed in the ceiling void and the overall height of the building to be reduced. Using integrated 3D models and complex structural analysis, our engineers produced a design which facilitated the architectural features and flexible layout without intruding into the various open spaces.

Future Proofing

Maximum flexibility for future use was achieved through utilising a deep metal roof deck which spanned between full length steel rafters across each wing, removing the majority of the internal columns on the second floor to provide a large, uninterrupted open plan office space. This ensures the building is able to adapt to demands as and when they arise, whilst remaining cost effective.

Located immediately adjacent to a live railway link on a steep embankment, the site levels required careful modelling to avoid altering the ground levels within National Rail’s land and minimise the need for expensive retaining walls. This saved both cost and time by avoiding the need to obtain approval for the works. Our engineers used Civils 3D earthwork software to quickly model a number of iterations for the floor and site levels, enabling the requirement for a large level ground floor to be met in the most cost effective way. Minimising the amount of material to be removed from site through the cut and fill exercise avoided costly landfill charges and ensured the gradient for pedestrian routes was compliant with DDA regulations.

Sustainable and cost-effective, the building achieved BREEAM Excellent and B+ EPC ratings. The Sustainable Urban Drainage Systems (SUDS) measures employed by our engineers ensured correct levels of filter treatment to surface water run-off through permeable paving and filter trenches before its discharge into the sewer network. An innovative, siphonic drainage solution was also employed to remove surface water from the roof quicker, reducing the risk of leaks and subsequently the maintenance burden. This enabled a shallower below ground drainage system to be used, resulting in a cost effective and sustainable gravity-fed connection to the existing sewer.

The project has been a great success, achieved with design excellence and good value. It represents a step change in local health and social care services, acting as a benchmark to inform the development of healthcare centre design.