University of Edinburgh Large Animals Facility

State-of-the-art, high-grade facilities for large animals suited to housing sensitive machinery

A layout that works with the surrounding area and takes account of the purpose of the facilities

Keeping a busy teaching, research and surgical facility operating throughout the works

Sustainable and efficient design, achieving BREEAM ‘Excellent’ and EPC B+ rating

Client: University of Edinburgh
Value: £26m

Specialist Design

A specialist, high-grade clinical design, the new Large Animal Facility at the University of Edinburgh’s Easter Bush campus provides a state-of-the-art specialist large animal teaching, research and clinical veterinary facility. It saw the existing facility kept fully operational whilst a mixture of refurbishment, extension, demolition and new build took place, creating a facility that meets the University’s teaching, research and clinical needs both now and in the future.

Working closely with the wider design team and the University of Edinburgh, BakerHicks provided civil and structural and building services on the projects. Key services included:

  • Design of layout, lighting, ventilation, acoustic and energy systems suitable for a high-grade clinical environment that houses sensitive machinery
  • Ground modelling and vehicle tracking analysis
  • Sustainable designs for a targeted BREEAM ‘Excellent’ rating
  • Collaboration and sharing of information with wider design team

Clinical Environment

Operating in a high grade clinical environment with transient equine and human occupancy, the internal environments needed to be suitable for the occupants and the associated equipment. Our building services engineers designed a ‘variable air volume’ system that allowed the temperature and air volume to be controllable at all times, ensuring the room environments are suitable for surgical purposes. This system also enabled the acoustics to be managed, creating a suitable atmosphere for surgery and recovery. It also delivered maximum efficiency, ensuring best value for the University and helping achieve a BREEAM ‘Excellent’ and EPC B+ rating.

With the campus being located on a slope, a substantial level change was required. Our civil and structural engineers carried out level assessments and a detailed cut and fill ground modelling analysis, enabling them to develop a solution that reduced the amount of material being removed from site, eliminating expensive landfill costs. Any excess cut during construction was stored and reused elsewhere within the campus, providing a sustainable and cost effective solution. We worked closely with the architect and University team on the planning, phasing of the detailed design and layout of the facility to ensure an efficient, safe and effective design.

This ensured that the surgical and post-operative care units were located on the quieter east side of the campus, ensuring a suitable surrounding atmosphere for the animals. By working closely with the wider team, shared information ensured consistency in detailing and construction methodology, helping keep the project on schedule and to budget.

The project delivered a high-grade facility that will enable the University to lead the way in equine and large animal surgery and research for years to come.